Δες τι θα σου συμβεί αν κόψεις τους υδατάνθρακες

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες γίνονται ολοένα και πιο διάσημες τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα άρχισε να διαδίδεται η δίαιτα που αποκλείει τελείως τους υδατάνθρακες.

Δεδομένου ότι τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων, η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες αποκλείει περισσότερα υγιεινά τρόφιμα από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί παλαιότερα και με τις δίαιτες χωρίς λίπος. Τώρα φαίνεται ότι είναι η σειρά των υδατανθράκων να δαιμονοποιηθούν. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να έχεις κατά νου -είτε θέλεις να χάσεις βάρος είτε να τραφείς πιο υγιεινά- είναι να τρέφεσαι πάντα ισορροπημένα και με μέτρο.

Όπως και στην περίπτωση των λιπαρών έτσι και στην περίπτωση των υδατανθράκων, ο κανόνας είναι να επιλέγεις τις τροφές που καταναλώνεις βάση της ποιότητάς τους και όχι να τις αποκλείεις συνολικά και αδιακρίτως.

Η απώλεια κιλών και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν απαιτεί σε καμία περίπτωση τον αποκλεισμό των υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην ποιότητα της ζώής και της υγείας σου.

Ποιους κινδύνους για την υγεία σου εγκυμονεί ο αποκλεισμός των υδατανθράκων

1. Χάνεις σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Ο σημαντικός περιορισμός στην πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να μειώσει αυτόματα και την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των μετάλλων, των αντιοξειδωτικών, των φυτικών ινών, ακόμη και των καλών λιπαρών. Αυτή η έλλειψη μπορεί με τη σειρά της να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την πνευματική σου υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες και το Αλτσχάιμερ.

2. Επιβαρύνεις το πεπτικό σου σύστημα

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια. Και αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό εντοπίζεται αποκλειστικά σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, παχυσαρκίας και παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού και την πνευματική υγεία.

3. Μπορεί να εμφανίσεις τη «γρίπη χαμηλών υδατανθράκων»

Όταν ξαφνικά βγάζεις τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου, μπορεί να βιώσεις συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, νευρικότητα, ναυτία, ζαλάδα και μυϊκούς πόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σου, ο οποίος τυπικά χρησιμοποιεί το 60% των υδατανθράκων που καταναλώνεις, πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Το γεγονός ότι το σώμα σου έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες, δε σημαίνει ότι είναι ιδανικές.

4.Κακοσμία στόματος.
Βγάζοντας τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου, το σώμα σου αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια, μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση. Όταν, λοιπόν, ο οργανισμός σου βρίσκεται σε κατάσταση κέτωσης, οι χημικές ενώσεις κετόνες, απελευθερώνονται από το στόμα, προκαλώντας κακοσμία.

5. Προσωρινή απώλεια κιλών.
Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό στο σώμα. Έτσι, όταν σταματήσεις να τους καταναλώνεις αρχικά θα χάνεις νερό. Στη συνέχεια βέβαια θα είσαι σε θέση να χάσεις λίπος, ωστόσο αυτή η απώλεια κιλών δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, μιας και δε γίνεται να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου χωρίς να τρως υδατάνθρακες.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου ακολουθώντας μια ακραία δίαιτα που δεν μπορεί να σου προσφέρει τίποτα παραπάνω από μια πρόσκαιρη απώλεια κιλών. Το κλειδί για αδυνάτισμα με διάρκεια είναι η ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει στον οργανισμό σου όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα.