5 λάθη που κάνεις και δεν μπορεις να αδυνατίσεις

Η παχυσαρκία είναι μια επιδημία και όλοι θέλουμε να την αποφύγουμε. Έτσι, αν έχεις πάρει μερικά ανεπιθύμητα κιλά, η ανάγκη να τα χάσεις αμέσως μπορεί μερικές φορές να σε κάνει να ακολουθήσεις λάθη. Σε υπερβολικό ζήλο και εξαιτίας όλων των παραπληροφοριών που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο, είναι πολύ πιθανό ότι ενδεχομένως να διαπράξεις λάθη, όπως να κάνεις λάθος ασκήσεις ή να τρως λάθος πράγματα.

Για να σε εμποδίσουμε να κάνεις λάθη στο τραπέζι, αναφέρουμε μερικά από τα πιο κοινά λάθη στη διατροφή μας. Θα μπορούσες να εισαι ένοχη διαπράττοντας μερικά από αυτά!

1. Σκέφτεσαι ότι όλες οι θερμίδες είναι ίσες.

Όλες οι θερμίδες δεν είναι ίσες, υπάρχουν οι καλές και υπάρχουν και οι κακές. Οι θερμίδες που καταναλώνεις όταν τρως λαχανικά είναι καλές, ενώ οι θερμίδες που καταναλώνεις όταν τρως ένα μεγάλο μπιφτέκι είναι κακές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το σώμα εξαρτάται περισσότερο από το είδος των θερμίδων που καταναλώνεις, παρά από το ποσό των θερμίδων που καταναλώνεις.

2. Επιλέγεις μόνο τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή διαιτητικά.

Τα επεξεργασμένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα ή τα διαιτητικά τρόφιμα θεωρούνται συχνά η ιδανική επιλογή όσον αφορά την απώλεια βάρους, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει πάντα. Πολλά από αυτά τα λεγόμενα υγιεινά τρόφιμα είναι συχνά φορτωμένα με ζάχαρη για να βελτιώσουν τη γεύση τους.

Ως εκ τούτου, αντί να σε κρατήσουν χορτάτη , τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα είναι πιο πιθανό να σε κάνουν περισσότερο πεινασμένη , και ίσως καταλήξεις να φας ακόμα περισσότερο. Είναι πιο υγιεινό να επιλέξεις έναν συνδυασμό θρεπτικών, ελάχιστα επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής αντίθετα.

3. Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη.

Η πρωτεΐνη είναι η πιο σημαντική θρεπτική ουσία αν σκοπεύεις να χάσεις βάρος. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βελτιώνει το μεταβολισμό, μειώνει την όρεξη και επηρεάζει θετικά ορισμένες ορμόνες που ρυθμίζουν το βάρος. Βοηθά επίσης στην προστασία της μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα που περιέχει περίπου 0,6-0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό, μπορεί να βοηθήσει με τον έλεγχο της όρεξης και να βελτιώσει τη σύνθεση του σώματός σου.

4. Έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή σας.

Η προσθήκη αρκετών φυτικών ινών στο γεύμα σας μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την όρεξή σου χορταίνοντάς σε. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους κάνοντας το σώμα να απορροφά λιγότερες θερμίδες από άλλα τρόφιμα. Μελέτες δείχνουν ότι ο διπλασιασμός της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε έως και 130 λιγότερες θερμίδες να απορροφηθούν. Μπορεις να προσθέσεις φυτικές ίνες στο φαγητό σου, κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή σου, όπως αλλαγή σε καστανό ψωμί ολικής αλέσεως, αντί για κανονικό λευκό ψωμί.

5. Τρως πολύ συχνά, ακόμα κι αν δεν είσαι πεινασμένη.

Συχνά μας συμβουλεύουν να τρώμε μικρές μερίδες και πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, αντί να τρώμε μεγάλα γεύματα 3 φορές την ημέρα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Το να τρως όταν είσαι πεινασμένη και μόνο όταν είσαι πεινασμένη είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή το φαγητό πάρα πολύ συχνά, ακόμα κι αν τρως λιγότερο, μπορεί να οδηγήσει εν αγνοία σου να καταναλώνεις πάρα πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6. Ακολουθώντας τις συμβουλές να μην παραλείπεις ποτέ πρωινό.

Μια άλλη συμβουλή που ακούμε συχνά είναι να μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό χωρίς να λάβεις υπόψη την όρεξή σου. Αυτή η συμβουλή δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν πρωινό. Ωστόσο, όταν μετρήθηκαν οι θερμίδες που καταναλώθηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, διαπιστώθηκε ότι είχαν καταναλώσει κατά μέσο όρο 408 λιγότερες θερμίδες.

7. Πίνεις συσκευασμένο χυμό φρούτων.

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται με την απώλεια βάρους συνήθως σταματούν να πίνουν αναψυκτικά και άλλα γλυκά ροφήματα. Αλλά συχνά ξεχνούν τους συσκευασμένους χυμούς φρούτων. Ακόμα και ο 100% χυμός φρούτων είναι γεμάτος με αρκετή ζάχαρη για να σε βγάλει από τα σχέδια απώλειας βάρους. Για παράδειγμα, 30 ml χυμού φρούτων χωρίς επιπλέον ζάχαρη μπορεί να περιέχει περίπου 36 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από 30 ml αναψυκτικού.

8. Δεν τρως δημητριακά ολικής αλέσεως, φαγητά ενός μόνο συστατικού.

Οι χειρότεροι ένοχοι για την αύξηση του βάρους σου είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μελέτες λένε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν μείζον παράγοντα στην τρέχουσα επιδημία παχυσαρκίας. Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνεις, αν ενδιαφέρεσαι για την υγεία σου, είναι να φας δημητριακά ολικής αλέσεως επειδή αυτοπεριοριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να καταναλώσεις υπερβολικά.

9. Τρως πολύ και δεν συμπεριλάβανεις φρέσκα φρούτα στη διατροφή σου.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, τρώγοντας πάρα πολύ και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται φρέσκα φρούτα στη διατροφή σου μπορεί επίσης να κάνει τα όνειρά σου για απώλεια βάρους να παραμένουν όνειρα. Τα καλύτερα φρούτα για την απώλεια βάρους είναι τα καρπούζια, τα αχλάδια, τα μήλα και τα γκρέιπφρουτ.

Ενώ ψωνίζεις συνιστάται να αγοράζεις μόνο φαγητά που γνωρίζεις ότι μπορεις να φας ενώ είναι ακόμα φρέσκα. Γεμίζοντας το ψυγείο σιυ χωρίς λόγο μπορεί να σε κάνει να τρως περισσότερο από ό, τι είχες αρχικά προγραμματίσει.